Kompositör

Molly Teleman

Nyheter

***ARBETE PÅGÅR*** Körmusik och musik till en konstutställning under 2021

Jag är tillbaka efter mer än ett år, en inte helt enkel graviditet men en mycket roligare mammaledighet! Vid slutet av 2018 blev jag äntligen färdig med min körkomposition Clare Coast med text av Emily Lawless (1845-1913). En komposition som jag började på mycket tidigare men var tvungen att sluta arbeta med på grund av en hemsk lunginflammation vintern 2015-16. Texten är så spännande, dramatisk, lyrisk och har både värme och mörker i sig. Det var meningen att tonsättningen skulle vara för manskör men när jag återupptog arbetet med den reviderade jag det jag hade gjort och nu är den för blandad kör. Clare Coast är ca sex minuter lång.

Andra nyheter är att Som en våg är inspelad och du kan höra den, så vackert framförd och producerad på den underbara skivan Rivers of Light. Östgöta Kammarkör leds av sin konstnärliga ledare Christina Hörnell. Du kan köpa skivan på Linköpings Universitets profilshop för 125 kronor (följ den här länken)

Snart kommer det finnas noter till Hope (is the thing with feathers) inspirerad av dikten av Emily Dickinson. Den urframfördes i maj 2018 av kulturskoleelever från Norrköping vid festivalen Norrköpingsljud som presenterar ny musik från stadens tonsättare. Musiken är för flöjt, Bb-klarinett, marimba, violin, viola och cello och är omkring nio minuter lång. Musiken är lekfull och melodisk med en del motiverande utmaningar för den avancerade musikeleven.

Lyssna

Som en våg - Musikaliska Sällskapets Kammarkör

Pulse - Forsvarets Musikkorps

A Portrait of the Artist As a Young Woman - Unge Musikere

Play part 1 2 3 4

Skrolla ner till 'Verk' om du vill höra mer!

Verk

Sortera verk på År Titel och visa Alla Kör Kammarmusik Orkester

Visa alla verk

Biografi

Molly Teleman, född 1982, är en svensk kompositör bosatt i Östergötland. Som barn tog hon piano- och sånglektioner och när hon började på Musikgymnasiet DeGeer, en musiklinje med yrkesprofil, började hon även studera komposition för tonsättaren David Swärd. Hon fortsatte spela piano och sjunga, men komponerandet blev allt mer dominerande allt eftersom tiden gick.

Musiklinjen på Ingesunds Folkhögskola ledde vidare till kompositionsstudier på Musikhögskolan Ingesund för Sverker Magnusson. Efter fyra år i Arvika flyttade hon till Bergen, Norge, och Griegakademiet på Bergens Universitet. Hon studerade där för Morten Eide Pedersen i två år, med gästföreläsare som Kaija Saariaho och Bent Sørensen med flera. Molly Teleman tog sin bachelor i fine arts, composition 2007.

Efter examen återvände hon till sin hemstad Norrköping och studerade kulturjournalistik, idéhistoria, litteraturvetenskap och kreativt skrivande. Hon tog en masterexamen i Biblioteks- och Informationsvetenskap 2018.

Molly Teleman komponerar för alla akustiska ensembleformer, men är än så länge särskilt entusiastisk för kör och kammarmusik. Hennes musik har blivit framförd av ensembler som Forsvarets Musikkorps, Unge Musikere, Musikaliska Sällskapets Kammarkör, Östgöta Kammarkör, KFUM:s Kammarkör, Linköpings Studentsångare, bland flera. Hennes musik har framförts på Borealis Festival, Norrköpingsljud och Sound of Stockholm.

Dessutom har hon arbetat som musik- och filmkritiker i Östergötland sedan 2007, i tidningar som Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten. Sedan 2014 har hon skrivit verkkommentarer till programblad för symfoniorkestrar som Norrköpings symfoniorkester (SON) och Göteborgs Symfoniorkester (GSO).

Hon är medlem i STIM, FST (Föreningen Svenska Tonsättare) och KVAST (Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare).

Kontakt

Telefon: 070 251 73 52

Email: info@mollyteleman.se

Press

I Jorden skall minnas dig bygger Teleman upp en gedigen komposition med dramatiska ansatser och kromatiska bergsvandringar i dödens gränsland. Ur diktsamlingen Hjärtats sånger har texten till Som en våg hämtats. Teleman låter dock inte sin stämföring förföras av några känslosvall på ytan utan komplicerar den sensuella ambivalensen genom spänningar som slutligen mynnar mot den ensamma klangen. Ett harmoniskt vågspel.
Michael Eriksson, NT 29/3-2010